Balkons droog aan casco verbinden | Duurzaam Gebouwd

2021-11-05 07:11:39 By : Mr. Steven Lee

Home » Artikel » Balkons droog aan casco verbinden

Schöck Isokorf staat bekend om het voorkomen van koudebruggen. Met het nieuwe IQlick-systeem wordt de montage van een balkon aan een vloer helemaal een fluitje van een cent. Het is een oplossing met talloze voordelen, vindt ook prefab producent Heembeton.

De nieuwe, innovatieve toepassing van IQlick komt boven op de superieure eigenschappen van de al veel langer bestaande Isokorf. Zeker nu isoleren induurzamend Nederland voorop staat, is het voorkomen van toekomstige lekken en condensatie ontstaan ​​tot ver komen. Geert Pannekoek, salesmanager bij Schöck: “We willen geen raketwetenschap van onze techniek maken, maar er is wel speciale technologie voor nodig om toekomstige lekken te voorkomen. Zeker als je in de winter en zomer enorme temperatuurverschillen moet afwijken. Balkons gaan dan krimpen en uitzetten en daar is onze technologie geheel op beproefd.”

"Isokorf bestaat onder andere uit trekstaven gemaakt van roestvrijstaal en normaal wapeningstaal", aldus Pannekoek. “Die worden in onze fabriek door middel van wrijving aan elkaar gelast. Het betreft een speciaal type roestvrijstaal dat er met het isolatiemateriaal voor zorgt dat de koudebrug maximaal wordt romantisch.”

Schöck Isokorf is een constructief verankeringssysteem dat bouwdelen scheidingen en daarmee de effecten van koudebruggen minimaliseert. De vele, erkende kwaliteiten van Isokorf worden verder versterkt met het toepassen van IQlick. Met een eenvoudige 'achteraf' montage, zonder onderstempeling, als grootste voordeel. Vooral de snelheid en een uitvoering van de bouwplaats zijn. Meer flexibiliteit voor het bouwproces en een besparing op de bouwkosten zijn het resultaat.

Een balkon met Isokorf wordt normaal gesproken op de bouwplaats in nat beton inclusief. Erik de Vries, innovatie en productmanager bij Heembeton: “In nieuwbouw wordt vaak gekozen voor een breedplaatvloer die met betonmortel wordt afgestort. Daarvóór komt, met een tijdelijke ondersteuning, het balkon komt. Dat is een natte verbinding, met allemaal kisten en steunen, die gevoelig is voor fouten en veel tijd kost.”

“In Nederland wordt meer en meer prefab gebouwd en wij ontvangen daarom steeds vaker de vraag van droge montage ook mogelijk is”, vervolgt De Vries. “Bovendien was het al jaren onze eigen wens om balkons droog aan ons casco te kunnen verbinden. We willen geen betonmortel meer zien op de bouwplaats. Vandaar dat we contact zochten met Schöck, dat hier al mee bezig was en met de Isokorf IQlick de markt op ging.”

Dat systeem wordt in twee afzonderlijke delen in het beton en bij de afwerking van de eenvoudige handelingen vereist. Pannekoek: “Dit systeem maakt het mogelijk om het balkon met een kraan en zonder ondersteuning in tien à vijftien minuten te uitvoering.”

“De gebouwen worden mooier en aparter ontworpen”, vervolgt Pannekoek. “En balkons worden lukraak en speels verdeeld over de gevel, wat voor complexe en dure ondersteuningsconstructies kan vaak zorgen. Binnenstedelijke bouwprojecten moeten het echter vaker doen met minder ruimte op en rond de bouwplaats. Dit vraagt ​​om antwoorden en dat kan met IQ. Daarbij zijn bouwers vrij om 'even' een balkon tussendoor te uitvoering.”

Balkons worden ook groter, wat betere verbindingen vraagt. Ook dat wordt met IQlick gewaarborgd. De Vries: “Op de bouwplaats heeft het beton dat later een druksterkte van 25 tot 35 N/mm2 wordt. In de prefab betonindustrie zijn de betonkwaliteiten veel hoger. De vloer met het IQlick-systeem krijgt een druksterkte tot 67 N/mm2. Daardoor wordt de verbinding dus veel sterker. De verankering van de wapeningsstaven van Isokorf is dan ook beter. Je kunt dan twee dingen doen: een balkon toepassen of de staaf iets korter of dunner maken.”

Pannekoek schat dat Schöck, met dezelfde kwaliteit en veiligheid, 15% tot 20% op het besparen. Er zijn nog meer voordelen, te beginnen met het precies op elkaar laten aansluiten van de bouwmaterialen. Pannekoek: "De maatvoering en toleranties zijn gekozen en daarom prefereren wij inbouw in eensmatige omgeving."

Daaroververslag De Vries toe: “heeft het goed doordacht met de standaardisatie van de aansluiting. kunnen wij IQlick keer op dezelfde manier instorten en met aanvangen, elke keer in kwaliteit. De kenmerken van het inbouwen van IQlick zijn veel groter dan bijvoorbeeld bij een stopcontact. Er komt veel meer wapening bij kijken en het moet veel maatvaster. Omdat het zo veel beter is, kun je het juist in de fabriek doen. Wij gebruiken daarbij de modernste, stalen kistwerken, die maatvaster zijn.”

Naast de voordelen van een gestandaardiseerde productie, zijn er de grote voordelen op de bouwplaats. De tijdwinst en het geringe ruimtebeslag al genoemd, het moment van uitvoering, dat de aannemer veel ruimte in de planning geeft. Het perfect en exact in beton gieten is ter ook geen issue meer, en dus ook geen risico. En dan hebben we niet het ontbreken van kolommen van consoles en vooral: van steigers.

“Het bouwen in de hoogte en zonder steigers is sterk in opkomst”, aldus De Vries. “Met IQlick is het resultaat van balkons dan geen probleem meer. Ook circulair bouwen wint in bouwend Nederland aan en dan zijn dit soort prefab oplossingen ideaal.” Met andere woorden: het systeem past perfect in circulaire bouwplannen, zeker nu modulair bouwen en losmaak rossen meer centraal staan ​​​​(blijkt ook uit het volgende filmpje).

Met alle voordelen is het duidelijk dat de twee partners met het toepassen van IQlick grote winsten hebben behaald en samen extra veel winst hebben opgeleverd. Pannekoek tot slot: “Wij willen de Intel onder de balkons worden. Als er een Intel-processor in een computer zit, weet je dat het goed is. Dat geldt ook voor Isokorf I, waarmee je met het grootste gemak kunt verwerken.”

Heembeton is producent, leverancier en technisch adviseur van prefab betonproducten en ziet de laatste jaren een sterke groei van de appartementenmarkt.

Erik de Vries: “Daar zijn we ons vorig jaar meer in gaan verdiepen. Voor ons is het interessant dat aannemers conceptmatiger willen werken en dan helpt prefab enorm. Aannemers met prefab aan de slag willen gaan hebben daar natuurlijke redenen voor. De bouwplaats is bijvoorbeeld klein, ze willen snel bouwen of ze willen het project snel renderend maken. Prefab vinden je om van tevoren goed na te denken over het project en niet te elke keer het opnieuw uit te vinden. Dat vinden we in de bouw fantastisch, maar het is niet erg efficiënt. Wij willen echter niet per se allemaal standaardproducten maken. Dat is vaak de eerste gedachte die bij prefab opkomt. Wij vinden het vooral belangrijk dat het proces gestandaardiseerd is.”

Met Isokorf IQlick in combinatie met het Heembeton casco is die strategie verder verbeterd. Heembeton ontwikkeling ook nog een appartementenvloer afbeelding boven levert een grote winst op. De Vries: “Wij passen deze massieve vloer toe zonder zwevende dekvloer. Die is als isolatieontkoppellaag niet meer nodig. wordt de totale dikte van de vloer 35 in plaats van 40 centimeter. Dat scheelt veel.”

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwe Duurzaam Gebouw#49), die je hier gratis kunt lezen.

Bekijk profiel en artikelen »

Nederland moet worden ingevuld door circulair te bouwen. Daar zijn ...

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres 2021 stond vandaag het thema 'Woonfabriek' centraal in een paneldiscussie ...

Welkom in de Woonfabriek! Dat we industriële woningen hard nodig hebben om in te lopen op het woningtekort, ...

In 2022 zal er in Heerenveen een woonfabriek op volle toeren draaien. Daarbij gaan niet alleen een hele reeks ...

Voor corporatie het erom spannen de jaren. Zij kennen de prangende opgave om het woningtekort in ...

Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen, lanceerde op 24 juni 2021 een nieuw assortiment woningen in DeFabrique ...

Op 1 juli 2021 verwelkomen we je in onze Wondere Woonfabriek, waar we aan de weg naar de toekomst bouwen. Dat...

Het Modulair Bedrijf, een start-up van Croonwolter&dros, heeft twee jaar een nieuwe naam en website: de ...

Hoewel we in 2020 de bouwproductie zagen krimpen, staan ​​alle overeenkomsten op groen. Het tij keert met een enorme vraag ...

Vers van de pers: het digitale tijdschrift Industrialisatie van Duurzaam Gebouwd. Je leest de uitgave gratis in onze ...

De nieuwe VBI Integraalvloer met technische installaties kan een hulpmiddel zijn om het woningtekort ...